MASCOTES: GOS I GAT

GOS (Canis lupus familiaris)

El gos ha estat en convivència propera amb els humans des de fa com a mínim 9.000 anys. Foren la primera espècie a ser domesticada pels humans.

N’hi ha aproximadament 800 races (més que de qualsevol altre animal). Podem trobar gossos de guàrdia, policia, de treball, caça, d’aigua, cobradors, llebrers, pigall, pastors o bovers per exemple.

Es calcula que al món hi ha prop de 400 milions de gossos domèstics, cosa que en fa un dels animals de companyia més populars, probablement només superat pels gats. Es creu que el llop gris, del qual és considerat una subespècie, n’és l’avantpassat més immediat.

1024px-WolfP1050427

Els sentits de l’OLFACTE i l’OÏDA del gos són superiors als de l’ésser humà. Algunes de les seves habilitats sensorials han estat utilitzades pels humans, com per exemple l’olfacte en els gossos de caça, gossos cercadors d’explosius o gossos cercadors de drogues.

COMPORTAMENT

El seu comportament ve determinat per factors tant genètics com ambientals. Els gossos domèstics presenten una sèrie de comportaments i predisposicions heretats dels llops. El llop gris és un animal social que ha desenvolupat mitjans de comunicació i una estructura social sofisticats. El gos domèstic ha heretat algunes d’aquestes predisposicions, però moltes de les característiques més destacades del comportament caní han estat influïdes principalment per la cria selectiva per part dels humans.

Els gossos, com els humans, poden aprendre de diverses maneres diferents. A més del simple aprenentatge per reforç, els gossos també poden aprendre per observació d’altres gossos i s’ha demostrat que els gossos també aprenen imitant comportaments humans.

Els gossos es comuniquen mitjançant una àmplia gamma de vocalitzacions (notablement els lladrucs), el llenguatge corporal i les feromones.

DESPARASITACIÓ – VACUNACIÓ – ESTERILITZACIÓ

PPP (gos potencialment perillós)

PRECAUCIONS I CONSELLS


GAT (Felis catus)

Els humans tenen gats com a animals domèstics i per mantenir a ratlla els rosegadors i altres plagues. N’hi ha unes 60 races reconegudes.

gat

Tenen la VISIÓ nocturna i el sentit de l’OLFACTE ben desenvolupats. Es comuniquen mitjançant vocalitzacions que inclouen miols, roncs, esbufecs i grunyits, així com el llenguatge corporal. Malgrat que cacen en solitari, són animals socials. Perceben sons massa fluixos o aguts per a l’orella humana. Habitualment surten a caçar durant el crepuscle. Secreten i detecten feromones.

Les femelles crien principalment a la primavera i l’estiu i solen tenir entre dos i cinc gatets per ventrada. Com a resultat de la falta de control de la reproducció dels gats de companyia mitjançant l’esterilització, així com el seu abandonament, molts països tenen un gran nombre de gats ferals, que han contribuït a l’extinció de moltes espècies d’ocells, mamífers i rèptils. Per aquest motiu, s’han plantejat mesures per controlar-ne les poblacions.

Els gats es domesticaren a l’Orient Pròxim cap al 7500 aC. Hi ha uns 600 milions de gats domèstics arreu del món cosa que en fa el segon animal de companyia més popular després dels gossos. Es creu que el seu avantpassat immediat és el gat salvatge africà.

COMPORTAMENT

Els gats ferals són animals molt socials que estableixen colònies més o menys jerarquitzades. Són animals caçadors i els mascles marquen territori orinant.

Poden patir malalties psicològiques com ara l’estrès. A causa del seu caràcter confiat, els gats domèstics que viuen a prop de carreteres corren el perill de ser atropellats. Poden travessar la carretera sense mirar, buscant un cotxe a l’ombra del qual descansar, i acabar atropellats. Un altre perill relacionat amb els cotxes durant els períodes freds és que alguns gats s’amaguen al costat del motor, buscant-ne l’escalfor, i queden malferits o morts quan s’engega el cotxe.

Els gats domèstics són coneguts pel seu gust pel joc que imita la caça i és important perquè els gatons aprenguin. 

Els gats són coneguts per la seva gran netedat. A molts gats, els agrada empolainar humans o altres gats. A vegades, l’empolainament representa una demostració de jerarquia superior dins del grup (empolainament de dominància).

Cat_tongue_macro

DESPARASITACIÓ – VACUNACIÓ – ESTERILITZACIÓ

PRECAUCIONS I CONSELLS